| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Dominik Wieszczeczyński
|
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 9:57 pm Temat postu: Zdjęcia grupowe |
|
|
| W kartotece osób nie ma nigdzie informacji na temat tego na jakich zdjęciach grupowych znaleźć można daną osobę - oraz linku do tego zdjęcia (oczywiście jeżeli została wcześniej zaznaczona na takim zdjęciu) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Administrator Site Admin
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 11:56 pm Temat postu: |
|
|
Faktycznie nie ma takiej informacji. Jest informacja zwrotna tzn. link do osób występujących na zdjęciu grupowym.
Jednak jak miałoby wyglądać to powiązanie ?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dominik Wieszczeczyński
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:39 am Temat postu: |
|
|
| Np. po zaznaczeniu osoby na zdjęciu grupowym w kartotece danej osoby (np. w dziale MULTIMEDIA) generował by się link do zdjęcia grupowego na którym dana osoba występuje. Wystarczyło by kliknąć w ten link a w nowym oknie otwarło by się zdjęcie oraz wyświetliła strzałeczka pokazująca tę osobę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TomekD
|
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie zacząłem na większą skalę opracowywać zdjęcia grupowe w DG.
Fantastyczna funkcjonalność, której nie widziałem w innych programach!
Jak widzę nie tylko dla mnie brak funkcjonalności 'w drugą stronę' (ze zdjęcia do osoby) jest problemem
Jak sprawdziłem przy obróbce zdjęcia grupowego, dodaniu 'Edycji znacznika' oraz uzupełnieniu pola 'Dotyczy' dane nie są kopiowane a tworzone jest eleganckie odwołanie - połączenie pozostaje dynamiczne (czyli zmiana danych osoby dokonana w kartotece osób jest przenoszona).
Nie powinno więc być chyba bardzo złożone (przynajmniej z pozoru, jako że połączenie pomiędzy danymi istnieje), zmiana odwołania na odwrotne.
Czyli dodanie w kartotece osób, w 'Mulimedia'->'Typ' pozycji np. 'Zdjęcie grupowe'.
W nowej wersji DG podczas konwersji bazy zachowane zostałyby wtedy dotychczas wprowadzone dane.
Dalej, na początek, z okna 'Multimedia' wystarczyłaby obsługa standardowa 'zdjęcia grupowego', jak dla innych plików.
W przyszłości lupka 'Powiększ/pokaż' dla zdjęć grupowych mogłaby prowadzić do 'Edycji zdjęcia grupowego' zamiast prostego podglądu.
To rozwiązywałoby częste pytanie, ‘kto na tym zdjęciu jest jeszcze?’.
Sporym ułatwieniem byłoby pojawienie się w 'Edycji zdjęcia grupowego' przycisku prowadzącego do kartoteki osób wg. pola 'Dotyczy osoby' wybranego rekordu.
Z inne beczki - w okienku 'Multimedia' w kartotece osób bardzo przydatna byłaby możliwość sortowania wg. kolumn po kliknięciu na jej tytuł!
pozdrawiam,
Tomek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|